Световната шампионка в бягането на 1500 метра oт 2013 г. Абеба Арегави е със спрени права заради положителна допинг проба.

25-годишната етиопка, която се състезава за Швеция, е била хваната на извънсъстезателен тест през януари. Забранена субстанция, която не се споменава, е открита в пробата от урината й.

"С тревога и изключително разочарование трябва да съобщим за тази положителна проба. Ние сме категорично против всякаква форма на измама, допинг или незаконни средства. Имаме нулева толерантност и случилото се е абсолютно неприемливо", заяви генералният секретар на шведската федерация по лека атлетика Стефан Олсон.

25-годишната състезателка е изискала отварянето на втората проба. До обявяването на резултата от нея шведската федерация и международната федерация по лека атлетика (ИААФ) няма да правят повече коментари.

Арегава спечели световната титла на открито през 2013 г. в Москва, а година по-късно грабна златния медал и на световното първенство на закрито в Сопот. На този етап няма индикации за съмнения върху представянето й по време на двата шампионата. 

Дневник