"Фиорентина" и "Наполи" завършиха 1:1 в последния мач от 27-ия кръг на Серия А, от който "Ювентус" се оказа победител в битката за челните места.

Шампионите взеха аванс от три точки на върха пред неаполитанци, които записаха трети пореден мач без победа в първенството. "Фиорентина" събра 53 точки и се изравни с "Рома" на третата позиция, на пет точки от "Наполи".

Тимът на Пауло Соуса беше по-добрият преди почивката. Възпитаниците на Маурио Сари пък бяха по-близо до победата през втората част, но ранните попадения на Маркос Алонсо и Гонсало Игуаин се оказаха единствените в мача.

"Фиорентина" изигра много силно първо полувреме, след което обаче не успя да се оттегли с преднина. Домакините откриха още в шестата минута, когато Маркос Алонсо вкара с глава след центриране от корнер на Борха Валеро.

Само минута по-късно авторът на гола стана причина за изравняване на резултата. Toй направи нескопосан опит да изчисти топката, а вратарят Чиприан Татарушану не бе пред вратата си, тъй като очакваше тя да му бъде оставена. За Игуаин остана само да я насочи в мрежата.

Аржентинецът вкара своя 25-и гол в първенството и се изравни с Луис Суарес от "Барселона" в надпреварата за "Златната обувка".

Последва силен натиск на "Фиорентина", но два пъти гредите попречиха на "виолетовите" да вкарат второ попадение. В 32-ата минута след грешка на Калиду Кулибали Никола Калинич се откъсна и стреля от границата на наказателното поле, но топката се отби в напречната греда.

Две минути по-късно Кристиян Тейо отне топката, навлезе в наказателното поле, финтира бранител и стреля силно с левия крак. И този път обаче гредата спря домакините от попадение.

В началото на втората част "Фиорентина" продължи да доминира. В 58-ата минута "Наполи" създаде първото си сериозно положение извън гола. Татарушану обаче направи блестящо двойно спасяване. Той първо отрази удар на откъсналия се срещу него Хосе Кайехон, а след това успя да се изправи достатъчно бързо, за да спаси и добавката на Игуаин.

След тази ситуация "Наполи" започна да взима превес, докато играчите на "Фиорентина" бяха по-уморени. Тимът от Неапол обаче не успя да стигне до много чисти ситуации пред Татарушану. Гол на Игуаин правилно бе отменен, а в 93-ата минута вратарят на домакините спаси изстрел отляво на Лоренцо Инсиние. 

Дневник