Мачът за световната титла по шах ще се проведе в Ню Йорк, обяви международната федерация (ФИДЕ). Норвежецът Магнус Карлсен ще защитава короната си от 10 до 30 ноември.

Ню Йорк е предпочетен пред други два американски града - Лос Анджелис и Сан Франциско.

Наградният фонд ще е поне 1 млн. долара. Очаква се двубоят да събере над 1 милиард онлайн и телевизионна аудитория. Последният мач за титлата между Карлсен и Вишванатан Ананд в Русия счупи рекорда, като достигна 1.2 милиарда обща аудитория, припомнят от ФИДЕ.

Мачът ще е в 12 партии, първата от които ще е на 11 ноември. "Аз и нюйоркчани приветстваме мача за световната титла отново в града. Какво по-добро място за това събитие от града, в който парковете често са пълни с шах ентусиасти", каза кметът на Ню Йорк Бил де Блазио.

Последният американец, който спори за световната корона, беше Гата Камски. През 1996 г. той се изправи срещу Анатолий Карпов.

През ноември Карлсен ще защитава титлата си срещу победителя от турнира на претендентите, който започва в Москва на 11 март. В него ще участват българинът Веселин Топалов, американците Фабиано Каруана и Хикару Накамура, руснаците Сергей Карякин и Пьотър Свидлер, Ананд, холандецът Аниш Гири и арменецът Левон Аронян.

dnevnik.bg