Голямата звезда на алпийските ски Линдзи Вон няма да се състезава повече през този сезон.

Американката премина втори скенер, който е показал по-сериозно от първоначално очакваното увреждане в лявото коляно.

Лидерката в генералното класиране се контузи в събота след падане в супергигантския слалом в Андора. Въпреки това тя взе участие в неделната комбинация, след като първият скенер показа малка фрактура в тибията.

Вон замина за Барселона след състезанието, където във вторник премина ядрено-магнитен резонанс и по-прецизни тестове. Те са показали, че фрактурите всъщност са три и освен това не са малки, а "достатъчно значими", за да не й позволят да се състезава безопасно.

"Днес взимам изключително тежкото решение да сложа край на сезона си. Това е едно от най-тежките решения в моята кариера, защото бях лидер в генералното класиране за Световната купа", каза Вон.

31-годишната скиорка правеше страхотен сезон, в който спечели девет победи и води в класирането за четири от световните купи - в генералното класиране и в дисциплините спускане, супергигантски слалом и комбинацията.

В края на февруари Вон си гарантира малкия кристален глобус в спускането и увеличи общия си брой трофеи в Световната купа на 20. Тя вече има 77 спечелени състезания - с десет по-малко от рекордьора Ингемар Стенмарк.

"Бъдещо увреждане може да доведе сериозна операция и застраши моята кариера като скиор. През 2017 г. има световно първенство в Сейнт Мориц, а година по-късно е зимната олимпиада, така че не мога да рискувам", каза още Вон.

"Горда съм от постигнатото през този сезон. Спечелих девет победи, подобрих рекорда по победи в спускането, счупих рекорда по подиуми в Супер-Г и завоювах рекорден 20-и трофей в Световната купа. Уверена съм, че взимам правилното решение, което обаче не го прави по-лесно. Благодаря на всички за подкрепата. Пожелавам късмет на всички участници в Световната купа. Ще се видим следващия сезон", допълни тя.

Това е втори голям удар за американката в последните години, след като на световното първенство в Шладминг през 2013 г. падна много тежко и претърпя операция заради скъсани кръстни връзки и фактура на пищяла.

Вон опита да се върне на пистата през декември същата година, но падане на тренировка доведе до усложнение на контузията и нова операция. Четирикратната носителка на големия кристален глобус трябваше да пропусне олимпиадата в Сочи и остана извън пистите една година. 

dnevnik.bg