Водещите футболни клубове в Англия обсъждат идеята да напуснат Шампионската лига и да се включат в нов турнир, съобщава таблоидът "Сън". Според информацията представители на "Манчестър юнайтед", "Челси", "Арсенал", "Ливърпул" и "Манчестър сити" са се срещнали с американския милиардер Стивън Рос в Лондон.

Бизнесменът, който е собственик на "Маями долфинс" в НФЛ, има идея за създаването на Суперлига с участието на най-големите клубове на континента. Рос е в основата на създадения силен приятелски турнир Чемпиънс къп, провеждащ се през лятото по време на подготовката на водещите клубове във футбола.

Големите имена в европейския футбол могат да бъдат привлечени от идеята да имат гарантирано място в надпреварата. Така няма да има опасност да пропуснат многомилионни приходи, ако не се класират, какъвто е случаят с Шампионската лига.

Информацията идва в разгара на най-неочаквания развой на сезона във Висшата лига, където "Лестър" е начело, следван от "Тотнъм" и "Арсенал". "Юнайтед", "Ливърпул" и "Челси" могат да останат извън местата, даващи право на участие в Шампионската лига за следващия сезон.

Журналистът на "Таймс" Мартин Циглер твърди, че "Манчестър юнайтед" е против предложението.

Наскоро президентът на "Барселона" Жорди Бартомеу каза пред Би Би Си, че би било добре някои клубове да имат запазено място в Шампионската лига. "Понякога клубовете имат лош сезон и е много голямо наказание да не играят в Шампионската лига. Имаме нужда от по-силна и по-оспорвана Шампионска лига, която да е по-интересна за привържениците", заяви той.

В Испания разликата между водещите клубове и останалите е много голяма от години. Във Франция ПСЖ има 23 точки пред останалите, като миналата седмица записа първата си загуба от 37 мача в Лига 1. "Байерн" е преследван от "Борусия" (Дортмунд), но върви уверено към титлата в Бундеслигата. В Серия А "Ювентус" започна много слабо, но след 15 поредни победи е на път за пета поредна година да стане шампион.

Идеята за супер турнир в Европа с постоянното участие на водещите клубове всъщност е от повече от 15 години. Още през 2001 г. клубовете от Г-14 обсъждаха подобен вариант за състезание с очакван награден фонд от 2 млрд. долара.

Тогава от УЕФА дадоха знак, че организаторите ще бъдат наказани. Каращият първия си мандат като президент на ФИФА Сеп Блатер заяви: "Футболът по света е индустрия, която се нуждае от стабилност. Не разбирам тази алчност при някои клубни президенти"

dnevnik.bg