Българският футболен съюз (БФС) е направил първата стъпка към връщането на ЦСКА в професионалния футбол с дружество, различно от изпадналото в процедура по несъстоятелност ПФК ЦСКА АД.

За това говори новата наредбата за клубно лицензиране. В нея е вкаран анекс, който позволява "в конкретни отделни случаи" да не се прилага тригодишното правило.

Досега за лиценз можеха да кандидатстват само клубове, които са били членове на футболния съюз поне три години.

Миналото лято беше създадено новото дружество ФК ЦСКА. Гриша Ганчев опита да го регистрира в БФС и да картотекира футболистите на червените за сезона във В група през него. Тогава обаче футболният съюз отказа да го направи.

Покрай идеята за създаване на Висша лига и връщането на ЦСКА в елита на българския футбол планът за ФК ЦСКА отново стана актуален. Изпълнителният директор в новото дружество Пламен Марков заяви, че този би бил най-добрият вариант за спасението и възраждането на ЦСКА.

Според "Капитал" ако червените бъдат допуснати в елита с ФК ЦСКА, Ганчев вероятно ще трябва да направи определен компромис и да купи от НАП поне правата върху марката на ЦСКА. Така ще придобие условно и правата върху историческите успехи на червените.

Дневник