Теодор Теодоридис от Гърция беше назначен за генерален секретар на УЕФА след заседанието на изпълнителния комитет в Нион.

Изборът му е очакван, тъй като той работи в организацията от 2008 г., а от 2010-а беше заместник на Джани Инфантино. Швейцарецът, който беше на поста до сега, стана президент на ФИФА.

Следващата стъпка е избирането на президент на УЕФА. Това може да се случи още преди Евро 2016.

Определянето на датата зависи от това кога Спортният арбитражен съд (КАС) в Лозана ще разгледа жалбата на Мишел Платини. Досегашният президент на УЕФА обжалва шестгодишното си наказание.

"Когато има решение (на КАС), веднага можем да проведем събрание на изпълнителния комитет и да преминем през ускорена процедура по избирането на президент", каза Теодоридис.

Директорът на юридическия отдел Аласдаир Бел обяви, че вече не е необходимо кандидатите да се регистрират три месеца предварително. "След решението на КАС можем да съкратим времето за избирането на президент от три месеца до нула, така че е възможно", каза той.

Евро 2016 ще се проведе във Франция от 10 юни до 10 юли. Конгресът на УЕФА е на 3 май в Будапеща и тогава ще се разглежда приемането на Косово за 55-ия член на организацията.

УЕФА одобри използването на технологията на голлинията за финалите в Шампионската лига и Лига Европа през май.

Дневник