Новият президент на ФИФА Джани Инфантино подкрепи въвеждането на видеоповторенията във футбола и заяви, че това ще се случи рано или късно.

Този уикенд в Кардиф ще се проведе заседание на Международния футболен борд, който определя правилата на играта. В него влизат четирима представители на ФИФА и по един от четирите футболни асоциации на Великобритания - английската шотландската, уелската и северноирландската.

Една от точките в дневния ред е започването на тестове за видеоповторенията. Много страни изразиха желание да бъдат сред първите, които ще се включат в пробния период, а Инфантино очаква бордът да даде зелена светлина.

"Футболът е толкова успешен спорт, защото едни мъдри хора защитават историята му. Важно е да защитим традициите, но и не можем да си затваряме очите за прогреса", заяви президентът на ФИФА от Кардиф.

"Трябва да гледаме напред. Да ги видим, да ги тестваме, може би ще бъдат успешни, може би няма. Може би ще трябва да ги прецизираме, може би ще отнеме още няколко години да намерим точното решение. Трябва да видим какво влияние ще имат технологиите", допълни той.

Вероятността тестовете на видеоповторения да бъдат одобрени е много голяма, тъй като футболните асоциации на Англия и Шотландия вече изразиха желание да се включат. Бундеслигата също обяви, че ще участва в тестовете, ако получат зелена светлина.

"Бих искал всички да бъдат по-отворени към тези неща, но без предразсъдъци какъв ще бъде крайният резултат. Рано или късно това ще бъде неизбежно. Нека започнем да правим нещата по-скоро рано, отколкото късно", каза още Инфантино. 

dnevnik.bg