Първите двама в световната ранглиста Новак Джокович и Анди Мъри спечелиха тежки петсетови мачове в купа "Дейвис", а Сърбия и Великобритания преодоляха първия кръг в Световната група и ще се срещнат в четвъртфиналите.

След като сърбите изостанаха с 1:2 срещу Казахстан, световният номер 1 трябваше да вземе задължителна победа над Михаил Кукушкин в битката между първите ракети.

Джокович, който се възстановява от проблеми с окото, срещна сериозни трудности срещу 79-ия в света, но успя да направи обрат от 1:2 сета и да спечели с 6:7 (6), 7:6 (3), 4:6, 6:3, 6:2 след 4 часа и 57 минути игра.

"Това вероятно е най-тежкият физически и психически мач в моята кариера. Кукушкин игра толкова добре, че може би заслужаваше да спечели", каза Джокович, който спечели десета поредна победа в купа "Дейвис".

Той няма загуба на сингъл с националния отбор от 2011 г., когато се отказа във втория сет в двубой срещу Хуан Мартин дел Потро.

След като Джокович изравни резултата срещу Казахстан, световният №23 Виктор Троицки класира Сърбия за четвъртфиналите след убедителна победа с 6:2, 6:3, 6:4 срещу намиращия се 176 места по-назад в ранглистата Александър Недовиесов. 

В спор за място на полуфиналите сърбите ще срещнат Великобритания. Миналогодишните шампиони водеха с 2:1 срещу Япония след първите два дни, а днес Анди Мъри подпечата победата след зрелищна битка с Кей Нишикори. 

Шотландецът, който изигра първия си мач след Аustralian Open, се наложи със 7:5, 7:6 (6), 3:6, 4;6, 6:3 след 4 часа и 54 минути игра. 

"Той е човек от стомана. Това, което Анди успя да направи е невероятно, като се има предвид, че не е играл от финала в Мелбърн", каза капитанът на Великобритания Леон Смит. 

Британските тенисисти ще продължат защитата на трофея с гостуване в Белград на 15, 16 и 17 юли. Победителят от този двубой ще се изправи срещу Италия или Аржентина в полуфинала в горната половина. 

В долната част четвъртфиналите са Франция срещу Чехия и САЩ срещу Хърватия. 

Дневник