Олимпийските шампиони в танцовите двойки Екатерина Боброва и Дмитрий Соловьов ще пропуснат световното първенство заради подозрения в употреба на допинг, съобщи руски спортен вестник "Спорт Експрес".

Боброва е дала положителна проба по време на европейското първенство в Братислава през януари за милдронат (търговското наименование на забранения мелдоний), който е антиисхемично лекарство. Той е забранен от 1 януари тази година, тъй като според WADA има доказателства, че се използва от атлети за подобряване на представянето.

На европейското първенство двойката взе бронзов медал, като отстъпи на италианците Анна Капелини/Лука Ланоте и французите Габриела Пападакис/Гийом Сизерон.

Мястото на Боброва и Соловьов за световното първенство ще бъде заето от Александра Степанова и Иван Букин, които станаха пети в Европа.

"Да, за голямо съжаление действително няма да участваме на световното първенство в Бостън. Наскоро федерацията е получила писмо от Международния кънки съюз с информация, че е бил открит мелдоний в пробата ми", потвърди Боброва за сайта "Р-Спорт".

"Разбираемо е, че първоначално изживях шок. Но от този момент, в който получих информация, измина достатъчно време, за да се съвзема и да се постарая да наредя пъзела", добави тя.

"Милион пъти прехвърлих в главата си всички възможни и невъзможни варианти и съм абсолютно сигурна в едно - единственият препарат, който съм взимала в Братислава преди състезанието е актовегин (подобрява усвояването на кислорода и подпомага приемането на хранителните вещества от клетката). Той е напълно легален", каза Боброва.

В своята кариера Боброва и Соловьов имат още сребро от световното първенство през 2013 г., европейска титла от същата година, два сребърни и един бронзов медал от европейско първенство. 

Дневник