Мария Шарапова е била уличена в употреба на забранен стимулант.

Руската тенисистка се е провалила на допинг проверка по време на Australian Open.

28-годишната Шарапова обяви на извънредна пресконференция, че от десет години по предписание на семейния си лекар е взимала милдронат - търговското наименование на забранения от 1 януари 2016 г. мелдоний. Това е антисхемично лекарство, което тя е приемала заради сърдечни проблеми.

По-рано днес беше съобщено, че олимпийските шампиони в танцовите двойки Екатерина Боброва и Дмитрий Соловьов е хваната със същото вещество, заради което пропуска световното първенство.

Шарапова заяви, че е получила уведомлението за промените в забранения списък от Световната антидопингова агенция (WADA) на 22 декември, но не го е проверила.

Носителката на пет титли от Големия шлем обяви, че поема пълна отговорност за действията си.

"Направих огромна грешка. Не искам да приключвам кариерата си по този начин. Надявам се, че ще получа шанс да играя този спорт отново", каза една от най-успешните тенисистки в последното десетилетие.

Не е ясно какво ще бъде наказанието й, но очакванията са да не бъде много голямо.

При най-значимите последни допинг провинения в тениса Марин Чилич беше наказан за девет месеца за употреба на респираторния стимулант никетамид, а за пропуснат допинг тест Виктор Троицки получи 18 месеца, които после бяха намалени до една година.

През 2013 г. българският тенисист Димитър Кутровски изтърпя намалени след обжалване 15 месеца за употреба на метилхексанамин.

"Това е нещо ново за мен. Не знам какви ще бъдат последствията. Ще работим с Международната тенис федерация (ITF)", заяви още Шарапова. 

Бившата номер 1 в момента заема седмото място в световната ранглиста. Тя загуби позиции, тъй като не е играла от Australian Open заради контузии. Рускинята каза, че наистина има проблеми с травми, които не са й позволявали да играе. 

Дневник