Водещият производител на спортни стоки "Найки" обяви, че прекрати договора си с Мария Шарапова. Новината дойде само часове, след като рускинята съобщи, че е дала положителна допинг проба по време на Australian Open.

"Ние сме натъжени и изненадани от новината за Мария Шарапова. Решихме да прекъснем партньорството си с Мария, докато трае разследването", обяви американската компания в обръщение.

От "Найки" допълниха, че ще продължат да следят случващото се около руската тенисистка.

Според "Форбс" миналата година Шарапова е изкарала 29.5 млн. долара. Основната част от тази сума е дошла от спонсорски договори.

28-годишната Шарапова обяви на извънредна пресконференция в Лос Анджелис, че по предписание на семейния си лекар е взимала милдронат - търговското наименование на забранения от 1 януари 2016 г. мелдоний.

Тя обясни, че от десет години е взимала лекарството заради здравословни проблеми. Рускинята пое пълна отговорност за случилото се и отказа отварянето на Б пробата. С това си заслужи много похвали за реакцията си.

Правилникът на Международната федерация по тенис предвижда наказание за четири години при употреба на допинг. Има различни допълнителни обствоятелства, заради които то може да бъде намалено значително.

Дневник