Създателят на веществото мелдоний (търговското му наименование е милдронат) отказва да приеме заключенията, че лекарството е забранена субстанция в спорта. То бе добавено от 1 януари в списъка на допинг препаратите и след откриването му при проба на тенис звездата Мария Шарапова, тя прие да бъде наказана и извадена от активна дейност.

Пред френския в."Монд" Иварс Калвинш, директор на латвийския Институт за органичен синтез, казва, че няма научни доказателства, че препаратът помага на спортистите да подобрят резултатите си.

Това е препарат за предотвратяване на сърдечен пристъп и мускулни травми при сериозно натоварване на спортистите. "От научна гледна точка, възможно е мелдоният да намалява физическите способности, тъй като той забавя окисляването на мастните киселини. Ако спортистите го приемат, то не бива да очакват по-добри резултати, а да бъдат защитени от исхемично увреждане на клетките. Това няма да им позволи да победят, но може да запази здравето им."

Поради това Калвинш смята, че е неправилно продуктът да се представя за забранен допинг.

"Щеше да е разбираемо, ако от промяната или запазването на обмена на веществата се подобряваха резултатите на спортистите. Но това не е доказано и поради това забнраната трябва да отпадне."

Дневник