Офисите на френската футболна федерация в Париж са били претърсени, а документи са били иззети във връзка с криминалното разследването на швейцарските власти срещу бившия президент на ФИФА Сеп Блатер. Това обявиха от офиса на главния прокурор на Швейцария.

Операцията, която се е състояла във вторник, е свързана с двата милиона швейцарски франка, платени от Блатер на президента на УЕФА Мишел Платини. Заради същия случай двамата получиха осемгодишно наказание от етичната комисия на ФИФА, което по-късно беше намалено на шест години.

Швейцарските власти обаче започнаха и криминално разследване срещу Блатер на 24 септември. Той е заподозрян в престъпно ръководство и присвояване на средства.

На 14 януари тази година швейцарските власти са поискали съдействие от френските си колеги.

"В съответствие с това искане за взаимна правна помощ и в тясна координация с главния прокурор на Швейцария френската служба за финансови престъпления претърси вчера офисите на футболната федерация с писмено съгласие", заявиха от офиса на главния прокурор на Швейцария. По време на претърсването е имало и негов представител.

От прокуратурата обявиха още, че статутът на Платини остава непроменен от началото на разследването. Той беше разпитван като свидетел, но срещу него не е откривана криминална процедура.

Швейцарските власти водят още едно разследване срещу Блатер. То е заради подписването на договор, който е нанесъл финансови щети на ФИФА.

Става въпрос за контракт за телевизионни права от 2005 г., подписан между Блатер и бившия вицепрезидент на ФИФА и шеф на КОНКАКАФ и Карибския футболен съюз Джак Уорнър, който беше отстранен от футбола доживотно.

dnevnik.bg