Алпинистът Боян Петров обяви, че следващите му две "осемхилядни" цели са Анапурна (8091 м) и Макалу (8481).

Зоологът от Природонаучния музей вече има изкачени пет осемхилядника, като целта му е да стъпи на всички 14 като част от новия си проект "Българин на 14х8000".

Петров заминава в събота за Катманду, откъдето ще пътува за базовия лагер на най-смъртоносния от всички върхове над 8000 метра Анапурна.

Статистиката показва, че всеки трети от изкачилите го загива, въпреки че е едва 10-и по височина. Процентът на загинали алпинисти след изкачване е 32 при 26.5% на К2 и едва 3.87% на Еверест. Затова Анапурна е и най-малко изкачваният от всички - по-малко от 200 души (на К2 са над 300).

Първото българско изкачване е през 1989 г., като двама от четиримата алпинисти в експедицията загиват по склоновете му. Трима стъпват на върха, но Огнян Стойков и Милен Метков (който не стига до върха) изчезват под него.

"Статистиката се потвърди и миналата година - миналата година се изкачиха шестима и двама не слязоха", заяви Петров.

"Причината за високата смъртност е, че по целия маршрут няма никъде скала или камък - целият е в сняг, лед и сераци. Това повишава неимоверно риска от падане на лавини или ледени маси", коментира Петров.

"Анапурна е върхът, който може да се атакува най-рано през годината. Освен това колкото по-рано се атакува, толкова се намалява опасността да падат снежни маси заради по-високи температури", каза още Петров.

Петров очаква да има около 30 алпинисти под върха от различни експедиции това да помогне за проправянето на маршрута през снега. Сред тях ще е и веганът Атанас Скатов, който вчера обяви плановете си да атакува Анапурна и Дхаулагири като част от своя проект да изкачи всички 14 върха над 8000 метра.

"За съжаление наоколо няма други по-ниски върхове, където да се правят по-безопасни аклиматизационни изкачвания. Затова ще се опитвам да качвам до лагерите за аклиматизация, без да спя, за да намаля риска", каза още софиянецът.

При успешно изкачване той ще се върне с хеликоптер в Катманду и оттам ще отиде да катери петия по височина Макалу. Досега в актива си той има изкачвания на втория на планетата К2 и третия Канчендзьонга.

"Макалу е по-техничен, там има по-голяма сигурност и безопасност. Разговарях с хора, които са го качвали и ме познават, и казват, че там не би трябвало да имам проблем", каза Петров.

Той вече е осигурил голяма част от бюджета си за годината, който при успех сега ще включва още върхове през есента. За тази година бюджетът му е 55 хиляди лева, осигурен от спонсори като "Уолтопия" и "Ели Лили", както и частни лица.

dnevnik.bg