Служители на ФИФА са пристигнали днес в България, за да се срещнат с представители на три футболни клуба - "Лудогорец", "Левски" и ЦСКА.

Директорът на отдела "Интегритет и съгласие" Кимбърли Морис и отговорникът на отдела за България Силвия Салва ще направят "добронамерена визита", която ще продължи три дни, обяви заместник изпълнителният директор на БФС Павел Колев.

"Лудогорец" и "Левски" ще бъдат инспектирани като потенциални участници в европейските турнири и често използващи електронната система за трансфери TMS. Визитата на ЦСКА пък е по изрично настояване на хората от ФИФА.

"ЦСКА не фигурира фигурира в електронната система за трансфери - TMS, и не работи с нея, тъй като се намира в аматьорски футбол. Досието на клуба във ФИФА обаче е доста дебело", заяви Павел Колев пред "Гонг".

"Става въпрос за дисциплинарните процедури срещу клуба и за всички дела за заплати на футболисти и комисионни на агенти, които вървят. На г-жа Морис ще й бъде интересно да разбере какво се случва в клуба, как върви процедурата по несъстоятелност и т.н.", допълни той.

Колев обясни, че това е отдавна планирана и уредена от БФС среща. "Представителите на ФИФА сами си избраха клубовете. Визитата е на добра воля."

Днес Морис и Салва са се срещнали и с хората от футболния съюз. Една от коментираните теми е идеята за създаването на Суперлига, която да замени А група.

"Чисто информативно изложихме конкретни идеи и варианти, които сме обсъждали и с представителите на УЕФА. Попитаха ни за конкретни причини да стигнем до тези решения, споделиха ни опит от държави извън Европа, където са правени подобни неща, и какъв е резултатът от тях. Предвид фактите, които им изложихме за общото състояние на футбола ни, се съгласиха, че трябва да се предприемат по-сериозни мерки", каза още Колев.

dnevnik.bg