Световният и европейски шампион по биатлон за младежи Едуард Латипов е поредният руски спортист, уличен в употреба на мелдоний.

21-годишният състезател е дал положителна допинг проба при победата си в спринта от календара на IBU Cup в Осърбле.

Състезателните права на руснака се спират незабавно. Санкцията ще бъде временна, докато бъде обявено окончателното му наказание.

Латипов спечели златния медал в преследването на световното за младежи през миналата година, a освен това стана шампион с щафетата на Русия. През 2015 г. той завоюва и две отличия от европейското - злато в преследването и сребро в спринта.

Сега обаче и той се присъедини към дългия списък със състезатели, уличени в употреба на забранения от 1 януари тази година мелдоний.

Със същото вещество вече бяха хванати няколко водещи спортисти от Русия - тенис звездата Мария Шарапова, олимпийските шампиони в танцовите двойки Екатерина Боброва и Дмитрий Соловьов, шампионите в кънки спортовете Семьон Елистратов и Павел Кулижников, волейболиста на "Динамо" (Москва) Александър Маркин.

С мелдоний преди Едуард Латипов пък бяха хванати още двама биатлонисти - украинците Олга Абрамова и Артьом Тишечнко. Шестима състезатели от националния отбор по борба на Грузия - също.

Мелдоният се продава под марката "Милдронат" от латвийската компания "Гриндекс" и се използва в бившите страни от СССР. Той не е лицензиран от двата най-големи медицински регулатора - Администрацията за храните и лекарствата в САЩ и Европейската медицинска агенция в ЕС.

Голяма част от участниците на европейските игри в Баку през миналата година са използвали мелдоний, показа проучване на Британския журнал за спортна медицина.

То е направено с доброволно предоставена информация от състезатели и медицински екипи, както и от данните от допинг тестове. Според проучването броят на спортистите, ползвали веществото, може да се окаже 490 от всичките около 6000.

Дневник