Етиопия и Мароко също ще бъдат разследвани от Международната федерация по лека атлетика (IAAF) заради проблеми с допинга.

Двете страни са заплашени от забрана за участие в международни състезания, както се случи с руските лекоатлети. Президентът на IAAF Себастина Коу заяви миналия месец, че има голяма вероятност наказание да получи още една от водещите африканска страни в атлетиката - Кения.

В четвъртък по време на презентация Съветът на IAAF е бил предупреден от своя антидопингов мениджър Тома Капдевил, че има сериозни притеснения за нивото на употреба на допинг в Етиопия и Мароко.

Двете страни винаги са сред фаворитите в бяганията на дълги разстояния. Това важи особено за етиопците, които заеха пето място в класирането по медали на последното световно първенство по лека атлетика, а на олимпиадата в Лондон бяха петата атлетическа сила след САЩ, Русия, Ямайка и Великобритания.

Миналата седмица беше обявено, че миналогодишният победител в маратона на Токио Ендешау Негесе е бил уличен в употреба на забранения от 1 януари мелдоний, с който беше хваната и руската тенис звезда Мария Шарапова.

Родената в Етиопия и състезаваща се за Швеция Абеба Арегави, която е световна шампионка на 1500 метра от 2015 г., също е със спрени права заради мелдоний.

Вчера тя се яви в IAAF, за да даде обяснение по случая. Арегави е заявила, че е получила препарата от лекар в Етиопия, който й казал, че това са витамини. Според изданието Insidethegames тя е един от деветимата етиопски лекоатлети, които са разследвани в момента.

От 2003 г. пък има 37 марокански лекоатлети, които са били уличени в употреба на допинг. По-голямата част от положителни проби са от последните четири години.

Дискусиите около ситуацията с Етиопия и Мароко ще продължат и в днешния втория ден от заседанието на Съвета на IAAF. 

dnevnik.bg