Деветдесет и девет спортисти са уличени в употреба на мелдоний, откакто препаратът влезе в списъка със забранени вещества на 1 януари. Това съобщи днес говорителят на Световната антидопингова агенция (WADA) Бен Никълс.

"Тези случаи са анализирани от редица лаборатории, акредитирани от WADA, и бяха докладвани от много и различни национални антидопингови агенции и международни спортни федерации", допълни Никълс.

Той не споменава конкретни имена извън вече известните. До момента са потвърдени няколко, по-голямата част от които на руски спортисти. Най-известното сред тях е на бившата номер 1 и носителка на пет титли от Големия шлем Мария Шарапова.

Положителна допинг проба за мелдоний са дали още олимпийските шампиони в танцовите двойки Екатерина Боброва и Дмитри Соловьов, водещите състезатели в кънки спортовете Семьон Елистратов и Павел Кулижников, световният и европейски шампион по биатлон за младежи Едуард Латипов, волейболистът на "Динамо" (Москва) Александър Маркин.

Още преди месец пък беше обявено, че колоездачът на "Катюша" Едуард Ворганов е хванат със забранената субстанция, заради което руският отбор беше заплашен от забрана за международно участие.

В списъка са още украинските биатлонисти Олга Абрамова и Артьом Тишченко, двама бегачи от Етиопия - победителят в маратона на Токио Ендешау Негесе и състезаващата се за Швеция световна шампионка на 1500 метра Абеба Арегави, както и грузинският борец Давид Модзманашвили.

Освен сребърния медалист от Лондон 2012 са хванати още петима борци от грузинския национален отбор, чиито имена не се споменават.

Днес беше съобщено, че и двама състезатели по Ръгби-7 от националния отбор на Русия също са уличени в употреба на мелдоний. Имената им не са обявени официално, но по всяка вероятност това са Альона и Алексей Михалцови.

Мелдоният се продава под марката "Милдронат" от латвийската компания "Гриндекс" и се използва в бившите страни от СССР. Той не е лицензиран от двата най-големи медицински регулатора - Администрацията за храните и лекарствата в САЩ и Европейската медицинска агенция в ЕС.

Голяма част от участниците на европейските игри в Баку през миналата година са използвали мелдоний, показа проучване на Британския журнал за спортна медицина.

То е направено с доброволно предоставена информация от състезатели и медицински екипи, както и от данните от допинг тестове. Според проучването броят на спортистите, ползвали веществото, може да се окаже 490 от всичките около 6000.

Дневник