Норвегия стана световен шампион и в мъжката щафета на първенството по биатлон. Домакините триумфираха на 4х7.5 км, като оставиха зад себе си Германия и Канада.

Българският отбор в състав Красимир Анев, Антон Синапов, Владимир Илиев и Михаил Клечеров се нареди на 13-ото място.

За норвежците това е втори триумф в щафетата, след като преди ден и женският им отбор стъпи на върха. Скандинавките спечелиха златото в зрелищна надпревара.

На първи пост за Норвегия стартира легендата Оле Ейнар Бьорндален. Той започна бързо и се движеше отлично след чиста първа стрелба. Впоследствие представилият се много силно германец Ерик Лесер излезе начело и предаде на втория пост с преднина от 7.2 сек.

Тарей Бьо атакува Бенедикт Дол и бързо върна водачеството на домакините. Германия, Канада, Чехия и Австрия останаха много близо. На третия пост Йоханес Бьо направи решителна стъпка към титлата с две чисти стрелби.

На последния пост Емил Хегле Свендсен ползва два допълнителни патрона, но това не беше достатъчно за съперниците да наваксат изоставането си. За Германия Симон Шемп направи всичко възможно, но успя да сведе изоставането до 11.5 сек.

Норвегия завърши за общо време 1.13:16,8 часа.

Българите вървяха добре до последния пост, когато Клечеров навъртя три наказателни обиколки. В началото Анев се движеше напред с използвани два допълнителни патрона при втората стрелба. След Синапов на трети пост излезе Илиев, благодарение на чието силно бягане България стигна до шестото място.

Лошата стрелба на Клечеров обаче попречи на отбора да постигне по-предно класиране.

Дневник