Трима бивши ръководители от футболната федерация на Южна Африка бяха наказани от етичната комисия на ФИФА заради участие в организирането на съмнителни мачове на националния отбор преди световното първенство през 2010 г.

Бившият изпълнителен директор Лесли Седибе е отстранен от футбола за пет години и глобен с 20 000 швейцарски франка. Стив Годард и Адил Карелс, които бяха част от съдийската комисия към южноафриканската федерация, са наказани за по две години.

ФИФА обяви, че тримата са нарушили етичните правила за поведение, лоялност, сътрудничество и докладване.

През октомври 2014 г. и отговорникът за националните отбори на Южна Африка Линдилe Кика беше отстранен от всякакви футболни дейности за срок от шест години.

Още през 2012 г. Кика обяви пред местните медии, че всички контроли на Южна Африка преди домакинството на световното първенство са били манипулирани. Той обаче отричаше да има участие в това.

Един от тези двубои беше срещу България, който се игра на 24 май в Йоханесбург и завърши 1:1. Начело на българския тим тогава беше Станимир Стоилов, а головете в мача паднаха след подозрителна липса на противодействие в защита.

Най-съмнителните контроли пък бяха срещу Колубмия (2:1) на 27 май и срещу Гватемала (5:0) на 31 май. В тях домакините на мондиала получиха по две дузпи.

dnevnik.bg