Неаполитанската мафия е предизвикала уличаването в употреба на допинг на Марко Пантани, въпреки че пробата му по време на "Джиро д'Италия" през 1999 г. не е била положителна, обяви вестник "Гадзета дело спорт".

Изданието твърди, че това е било описано в разследването на прокурора на град Форли Серджо Сотани. През 2014 г. той отваря наново случая, който преди това е бил архивиран в Тренто.

Пантани е убедителен лидер в генералното класиране на Обиколката на Италия през 1999 г. и е на път да спечели розовото трико за втора поредна година, тъй като имаше огромен аванс преди последния планински етап.

В сутринта на 5 юни, един ден преди края на джирото, обаче е обявено, че нивото на червените кръвни телца в пробата на Пирата е по-голямо от допустимото - 51.9% при максимално разрешени според тогавашните антидопингови правила 50%.

"Гадзета дело спорт" твърди, че в документите на Сотани е описано как камората е заплашвала и изнудвала един от лекарите да подмени кръвната проба на Пантани и италианският колоездач да бъде уличен в употреба на допинг.

Предполага се, че по този начин неаполитанската мафия е искала да предотврати огромна загуба на пари - кланът контролирал нелегалните залагания за джирото през 1999 г., а за победа на Пантани били заложени милиарди.

През февруари 2014 г. популярният гангстер от Милано Ренато Валанцаска поражда подозрения, че мафията има общо с положителната проба на Пантани. Той твърди, че през 1999 г., докато е бил в затвора, член на камората му е казал да заложи срещу сигурния шампион.

"Каза ми: "Не знам как, но той няма да пристигне в Милано. Дори ще ти заема пари, ако искаш. Ако загубиш, няма да ми дължиш нищо." Защо да го правя? Не заложих дори 100 лири. След като се случи това в Мадона ди Кампильо, той дойде при мен и заяви: "Казах ли ти? Пантани беше дисквалифициран, трябваш да ме послушаш." Бях шокиран", разказва Хубавия Рене в интервю за "Медиасет". Няколко месеца по-късно случаят е отворен наново.

La Repubblica вчера публикува аудио запис, на който друг мъж - също престъпник, чието име не става ясно - потвърждава версията на Валанцаска. Попитан дали това е вярно, той пет пъти казва "да" и заявява: "Камората направи така, че Пантани да загуби, като подмени теста му, за да си гарантира, че ще бъде положителен."

Сотани пише, че всички детайли са много достоверни и действително е имало заплахи от мафията към лица, замесени в аферата с кръвната проба на Пантани, но въпреки това събраните доказателства не са достатъчни да се идентифицират извършителите на предполагаемото престъпление.

С дисквалификацията от джирото през 1999 г. започва и падението на легендарния италиански колоездач, който в началото на 2004 г. умира в хотелска стая в Римини от свръхдоза кокаин при съмнителни обстоятелства.

Този случай също беше отворен повторно през 2014 г. от прокуратурата в Римини по подозрения в убийство, които не бяха доказани.

dnevnik.bg