ФИФА спря продажбата на тениски в онлайн магазина си заради натиск от страна на Русия.

Въпросните фланелки бяха представени за световното първенство през 2018 година, но на картата, изобразена на тях, не е включен Кримският полуостров.

"Тениските са извадени от каталога на официалния магазин на ФИФА, за да се избегнат недоразумения", съобщиха от световната централа на сайта си.

Вчера членът на Комисията по физкултура и спорт към руската Държавна дума Игор Ананских заяви, че всички артикули за предстоящото световно първенство в Русия трябва да представят страната в пълната и цялост и суверинитет.

"Задължително е да се обърнем към ФИФА за това. Границите на страната трябва да бъдат такива, каквито са, а не такива каквито са били по времето, когато спечелихме домакинството. Трябва да бъдем настоятелни и да следим за изпълнението на това искане", заяви Ананских, който е член на Либерално-демократическата партия на Русия (ЛДПР).

Преди това в Думата проблемът бе поставен пред депутатите от представителя на Комунистичесата партия на Руската федерация (КПРФ) Владимир Родин.

"Външното министерство и Руският футболен съюз (РФС) трябва да вземат отношение веднага и да не допуснат да се стигне до продажбата на такива тениски", заяви Родин.

Все още няма официални информации за последвала кореспонденция между РФС и ФИФА, но е факт светкавичното спиране на продажбата на тениските от страна на световната централа.

Дневник