Световният боксов съвет (WBC) забрани на най-добрите боксьори, заемащи първите 15 места в ранглистите на организацията, да участват в олимпийските игри в Рио де Жанейро. Според ръководството на WBC е неприемливо професионалисти да се бият с аматьори.

От съвета предупредиха, че тези, които нарушат забраната, ще бъдат "незабавно изключени".

Ограничението важи и за българския боксьор Кубрат Пулев. Софиянецът е трети в ранглистата за тежка категория на WBC.

"Не е възможно да си представим, още по-малко да приемем мач между професионални боксьори, които вече са се развили физически и имат по-добри технически умения, срещу млади състезатели, които тъкмо започват този процес", се казва в становището в сайта на Световния боксов съвет.

"Боксът не е игра. В него не се броят голове или кошове. Това е контактен спорт, който трябва да бъде приет сериозно. Необходимо е разумът да надделее - задачата на всички организации трябва да бъде винаги да се грижат за здравето на боксьорите", добавят от WBC.

Наскоро президентът на международната федерация (АИБА) Чинг Куо Ву даде да се разбере, че професионални боксьори ще могат да участват в олимпийските игри. За целта решението трябва да бъде прието на извънредния конгрес през юни.

Пулев каза преди месец, че "е отворен към иновациите". "Има неща в живота, които никога не сме си ги и мислили, че може да се случат. Представяте ли си сега да стана олимпийски шампион? Би било интересно да мога да се преборя за такива нещо."

dnevnik.bg