Швейцарецът Беат Фойц триумфира в последното спускане от сезона за Световната купа по ски-алпийски дисциплини, но най-радостен се оказа италианецът Петер Фил.

Той се класира десети в Сен Мориц с изоставане от 1,36 секунди, но това се оказа достатъчно за спечелването на малката Световна купа в спускането. Това е първи трофей в дисциплината за Италия.

Фил се възползва от контузиите на норвежеца Аксел Лунд Свиндал и на сънародника си Доминик Парис, които пропуснаха състезанието, за да оглави крайното генерално подреждане в дисциплината.

33-годишният Фил днес взе 26 точки и завърши кампанията с 462 точки, точно с 26 точки повече от Свиндал. Парис остана трети с 432 точки, колкото има и норвежецът Шетил Янсруд, който остана днес четвърти.

Иначе бронзовият медалист от световното първенство в Бивър Крийк 2015 Фойц финишира за 1:40,44 минута и записа шеста победа в кариерата си.

Втори на 8 стотни от секундата завърши американецът Стивън Наймън, а трети на 0,54 секунди финишира канадецът Ерик Гей.

След днешния старт стана ясно, че австрийският специалист в техничните дисциплини Марсел Хиршер печели и на теория за пета поредна година големия кристален глобус. Той има 1625 точки и е недостижим на върха три състезания преди края на кампанията.

Хиршер и неговият единствен съперник за първото място Хенрик Кристоферсен не взеха участие в днешното състезание и така разликата помежду им се запази 353 точки.

dnevnik.bg