Трикратният шампион Рафаел Надал спаси мачбол и се класира за 1/4-финалите на турнира от сериите "Мастърс" в Индиън Уелс след драматичен обрат срещу германския тинейджър Александър Зверев.

Испанецът се наложи с 6:7 (8), 6:0, 7:5 в оспорвана битка, която продължи 2 часа и 35 минути.

Двамата се изправиха един срещу друг за пръв път, а бившият номер 1 срещна огромни трудности с мощния сервис на 18-годишния си съперник.

Зверев можеше да стане най-младият тенисист, стигнал до четвъртфиналите в Индиън Уелс, след Майкъл Ченг и Андре Агаси през 1989 г. Той сервираше за победата при 5:3 в третия сет, но пропусна лесно воле на мрежата при мачбол и не успя да запише първия си успех срещу играч от топ 10.

"Пропуснах може би най-лесния си удар в мача", каза след двубоя Зверев, който от понеделник ще се изкачи до 52-ото място в световната ранглиста.

В първата част германецът реализира пробив в петия гейм, който успя да затвърди и след това имаше шанс да сервира за сета при 5:4. Надал обаче се спаси, а при 5:5 отрази две брейк точки, за да стигне до тайбрек.

Решаващият гейм беше много зрелищен и драматичен, като първо Зеверев пропусна сетбол при 6:5, а след това Надал не се възползва от два при 7:6 и 8:7. Германецът нов обрат, за да поведе с 9:8 и този път приключи сета с директна точка от сервис.

Носителят на 14 титли от Големия шлем отговори с безупречна втора част, в която загуби едва четири точки при свой сервис, реализира три пробива от три възможности и изравни сетовете след само 25 минути.

Зверев обаче не се пречупи. Той проби още в първото подаване на Надал, за да поведе с 2:0. Испанецът веднага го върна, но след това отново се пропука. Германецът дори стигна до възможност да поведе с 5:1.

Надал се измъкна от критичната ситуация, а при 3:5 беше изправен до стената, след като Зверев получи мачбол при 40:30 . Тинейджърът обаче не успя да издържи на напрежението, загуби подаването си, а след това и следващото, в което допусна две поредни двойни грешки.

Световният номер 5 не пропусна шанса да сервира за победата при 6:5 и довърши страхотния обрат с убедителен сервис гейм.

"Много съм щастлив от тази победа. И най-вече от психическата устойчивост на корта, от духа на битката през целия мач. Вярвах, че мога да спечеля през цялото време, дори когато бях в много тежки ситуации", коментира Надал.

"Имах отличен шанс да спечеля първия сет, но пропуснах не особено труден форхенд. След това направих страхотна втора част, но понякога, когато спечелиш лесно един сет, става доста опасно в началото на следващия. Загубих ритъма си и бяха в сериозна опасност", допълни той.

В спор за място на полуфиналите Надал ще се изправи срещу Кей Нишикори, Японецът също преодоля осминафиналите след титанична битка с американеца Джон Иснър, спасен мачбол и обрат с 1:6, 7:6 (2), 7:6 (5).

В другия четвъртфинал от горната половина ще играят Новак Джокович и Жо-Вилфред Цонга.

Лидерът в световната ранглиста нямаше никакви проблеми срещу испанеца Фелисиано Лопес и го победи с 6:3, 6:3 само за 65 минути.

"Хубаво е, когато спечелиш мач без много усложнения. Успях да вляза добре в корта, ретурите ми бяха на ниво и да не му позволя да излиза твърде често на мрежата", коментира шампионът от 2015, 2014, 2011 и 2008 г.

Цонга също нямаше проблеми срещу австриеца Доминик Тийм. Французинът загуби само пет гейма и спечели с 6:3, 6:2 за 66 минути.

В долната половина на схемата се оформиха двойките Марин Чилич срещу Давид Гофен и Милош Раонич срещу Гаел Монфис.

Чилич победи Ришар Гаске със 7:5, 5:7, 6:2, а Гофен сътвори изненадата в осминафиналите, след като се наложи над поставения под №3 Стан Вавринка с 6:3, 5:7, 7:6 (5).

Раонич продължи победната си серия срещу Томаш Бердих след 6:5, 7:6 (7), а Монфис премина бързо през Федерико Делбонис, който в предния кръг шокира Анди Мъри, но сега не успя да се противопостави и отстъпи с 3:6, 4:6.

dnevnik.bg