Четирикратната световна шампионка по плуване Юлия Ефимова е поредният водещ руски спортисти, който е уличен в употреба на забранения от 1 януари мелдоний.

Информацията беше потвърдена от федерацията по плувни спортове на Русия.

Ефимова е действащата световна шампионка на 100 метра бруст и бронзова медалистка на 200 метра от олимпиадата в Лондон.

23-годишната плувкиня има още три златни медала от световни първенства в голям басейн - на 50 метра през 2009 и 2013 г. и на 200 метра през 2013 г., както и три европейски титли.

Състезателните права на рускинята временно са спрени, а тя е заплашена от доживотно наказание, тъй като това е второто й допинг провинение.

Ефимова беше отстранена от плуването между октомври 2013 и февруари 2015 г., след като даде положителна проба за анаболни стероиди.

Миналата седмица говорителят на Световната антидопингова агенция (WADA) Бен Никълс обяви, че 99 спортисти са уличени в употреба на мелдоний, откакто той влезе в забранителния списък.

По-голямата част от тях са състезатели от Русия и страните от бившия Съветски съюз. Най-известното име сред уличените е на бившата номер 1 и носителка на пет титли от Големия шлем Мария Шарапова.

Сред останалите руснаци с положителна допинг проба са олимпийските шампиони в танцовите двойки Екатерина Боброва и Дмитри Соловьов, водещите състезатели в кънки спортовете Семьон Елистратов и Павел Кулижников, световният и европейски шампион по биатлон за младежи Едуард Латипов, волейболистът на "Динамо" (Москва) Александър Маркин и др.

dnevnik.bg