Глобата от 500 хиляди долара на Българската федерация по вдигане на тежести е била върната от изпълнителния борд на международната федерация (IWF), сочат различни източници.

Засега липсва официално потвърждение за решението, взето на заседанието в Рио де Жанейро миналия уикенд.

Българската федерация беше наказана и глобена заради положителните допинг проби на 11 национали преди година.

Последва обжалване в Спортния арбитражен съд (CAS) в Лозана, което частично даде резултат. Съдът отмени глобата, тъй като тя е била наложена от президента на международната федерация Тамаш Аян, а той няма такива правомощия. Според правилника на IWF подобно решение може да бъде взето от изпълнителния комитет на организацията.

Другата жалба - срещу забраната на българските състезатели да участват в олимпийските игри, беше отхвърлена.

Липсата на официално потвърждение за повторно наложената глоба създава подозрение, че в основата отново може да стои Аян. Това би дало възможност на българската федерация отново да спечели евентуално обжалване в CAS.

Краткият срок до европейското първенство обаче поставя въпроса дали България ще може да участва в континенталната надпревара в Норвегия от 9 до 16 април. Треньорът на националния отбор Иван Иванов подготвя състав, а министерство на спорта отпусна около 70 хиляди лева за подготовка.

Ако глобата се окаже факт, е много вероятно България да пропусне европейското, тъй като времето за обжалване в Лозана е малко, а с неплатена глоба отборът няма да бъде допуснат.

dnevnik.bg