"Атлетик" (Билбао) излезе краен победител в испанския осминафинален сблъсък в Лига Европа срещу "Валенсия".

Баските загубиха с 1:2 госутването си в реванша, но благодарение на успеха с 1:0 в първия мач и гола на чужд терен си осигури място във финалната осмица на турнира.

"Прилепите" успяха да поведат с 2:0 с голове на Санти Мина и Адерлан Сантос преди почивката, но Ариц Адурис вкара решаващо попадение 15 минути преди края, с което класира тима си напред.

Резултатът бе открит още в 13-ата минута, когато Яго Ерерин изби изстрел на играч на "Валенсия", но при добавката Санти Мина бе безпощаден и прати топката в мрежата. Осем минути преди почивката Адерлан Сантос удвои с глава, но при попадението останаха съмнения за засада на бразилския защитник на домакините.

В 41-ата минута Андре Гомеш можеше да реши всичко в мача, но изстрелът му срещна гредата. Три минути по-късно защитникът на баските Аймерик Лапорт отправи мощен шут от дъгата на наказателното поле, но стражът на домакините Матю Райън блестящо изби.

След почивката Родриго направи пропуск, който в 76-ата минута Ариц Адурис наказа с поредния си гол през този сезон. Домакините имаха претенции за игра с ръка на футболист на "Атлетик" при атаката, но съдията ги подмина.

Раул Гарсия намери от въздуха Адурис в наказателното поле на домакините и нападателят не пропусна да се разпише. Наставникът на "Валенсия" Гари Невил бе изгонен от рефера за бурни протести и догледа мача от трибуните, а няколко минути преди края Яго Ерерин направи решаващо спасяване след удар с глава на току-що влезлия на терена за "Валенсия" Пако Алкасер.

Освен "Атлетик" още един испански тим се класира за следващата фаза. "Виляреал" завърши 0:0 при гостуването си на "Байер" (Леверкузен), но продължи напред благодарение на победата си с 2:0 в предишния мач.

"Спарта" (Прага) пък изненадващо разгроми с 3:0 "Лацио" като гост с голове преди почивката и така с общ резултат 4:1 също намери място на четвъртфиналите.

dnevnik.bg