Нападателят на "Реал" (Мадрид) Карим Бензема е бил привикан като свидетел по дело за трафик на наркотици и пране на пари, съобщава "Либерасион". Според изданието французинът е разпитван преди малко повече от два месеца.

Близки на Бензема твърдят, че той е потърпевш в случая. "Карим изгуби много пари в цялото това нещо", твърдели те.

Съдията по делото Рено ван Рюбеке преценил, че футболистът няма пряка отговорност и не е директно свързан със случая. Медиите във Франция коментират, че въпреки това образът му ще бъде допълнително накърнен.

През лятото на 2015 г. били подслушани разговори на няколко лица, свързани с трафик на наркотици. Извлечената информация отвела разследващите до компанията BH Event’s, създадена през 2014 г., в която Бензема държи около 45% от акциите.

Целта на фирмата била да купи имот в близост до прочутия булевард "Шанз-Елизе" и да построи изискан ресторант. През септември 2014 г. компанията предложила 1.45 млн. евро за имот, като според експертите това било повече от два пъти под пазарната цена. Стигнало се до договор за наем до 2017 г. От фирмата твърдят, че са платили около 100 хил. евро комисиони, но според "Либерасион" сумата е 650 хил. евро.

Съмненията са, че цялата сделка е организирана, за да се перат пари от трафик на наркотици. Луксозният Cosy отворил врати, но ако конкурентният ресторант на отсрещния тротоар изкарвал 9 млн. евро годишно, то финансовите резултати на въпросния били осем пъти по-ниски. Скоро след това ресторантът бил продаден, а загубите се изчисляват на около 2 млн. евро, което според разследващите буди подозрения, добавя "Либерасион".

Бензема вече беше обвинен, че е участвал като посредник в изнудването на съотборника си в националния отбор Матийо Валбуена със секс запис. Самият Валбуена определи стореното като непростимо и заяви, че нападателят индиректно му е казал да плати исканата сума.

В обсъждането на темата се включи и министър-председателят на Франция Манюел Валс. Той заяви, че все още няма условия за завръщането на Карим Бензема в състава на "петлите". Селекционерът Дидие Дешан даде да се разбере, че има желание нападателят да играе в отбора.

Два дни след думите на Валс обаче беше обявен съставът за приятелските срещи с и Бензема не е сред повиканите. Надеждата на нападателя е, че ще бъде повикан за Евро 2016.

dnevnik.bg