Цветана Пиронкова отпадна в полуфиналите на турнира от сериите "125К" в Сан Антонио.

Най-добрата българската тенисиста загуби от поставената под №6 Мисаки Дой с 4:6, 6:2, 4:6 в оспорвана битка, продължила 2 часа и 15 минути.

Пиронкова влезе по-добре в мача, проби още първото подаване на японката и поведе с 2:0. Дой обаче веднага изравни, а в шестия гейм реализира втори пробив. Тя затвърди предимството си и до края удържа своя аванс със стабилни сервис геймове.

Втората част започна по същия начин. Пиронкова проби за 2:0, но този път затвърди пробива, а малко по-късно за втори път спечели подаването на съперничката, за да поведе с 5:1. Дой навакса първия пробив, но веднага след това се пропука за трети път, което сложи край на сета.

Българската тенисистка започна много лошо последния сет, след като допусна два пробива и изостана с 0:3. 28-годишната пловдивчанка върна единия пробив, но отново загуби подаването си и Дой сервираше за победата при 5:2.

Пиронкова не се предаде, проби в последния момент и след това намали до 4:5. Дой обаче имаше още една възможност да сервира за победата и този път се възползва, след като поведе с 40:0 и реализира втория си мачбол.

Заемащата 55-ото място в световната ранглиста японка спечели само две точки повече от 105-ата в света българка - 100 срещу 98. Двете реализираха по шест пробива, но в решителния трети сет Дой започна по-концентрирано, натрупа комфортен аванс, който се оказа достатъчен въпреки трудностите й да приключи мача.

В спор за трофея тя ще се изправи срещу германката Ана-Лена Фридсам, която победи американката Алисън Риске с 6:3, 7:6 (4).

Пиронкова пък ще се насочи към турнира в Маями, а от понеделник отново ще се върне в топ 100. Тя ще се изкачи с 12 места до 93-ата позиция.

Дневник