Световният шампион Люис Хамилтън ще стартира от първа позиция в първото състезание от новия сезон във Формула 1, а съотборникът му в "Мерцедес" Нико Розберг ще потегли до него на първа редица в Гран при на Австралия.

Английските пилот ще поведе колоната в Мелбърн за трета поредна година, след като спечели 50-ия полпозишън в кариерата си. Той стана едва третият състезател в историята с подобно постижение след Аертон Сена (65) и рекордьора Михаел Шумахер (68).

Въпреки променените квалификации и очакванията въвеждането на елиминационния принцип да доведат до по-интригуваща битка за позициите на стартовата решетка през този сезон, нищо подобно не се случи на пистата "Албърт парк".

Не се оправдаха и надеждите за по-здрава борба за полпозишъна между "Мерцедес" и "Ферари" след доброто темпо, което показаха Себастиан Фетел и Кими Райконен в предсезонните тестове в Барселона.

Хамилтън единствен слезе под 1:24 секунди за обиколка - 1:23.837. Той контролираше квалификацията през цялото време, а във финалната й фаза бързо постави време, което се оказа недостижимо за Розберг. Германецът изостана с 0.360 сек. от своя съотборник.

Фетел се нареди трети с изоставане от 0.838 сек. до Хамилтън, а Райконен остана четвърти с над секунда зад трикратният световен шампион.

Макс Верстапен с "Торо росо" ще потегли от пета позиция,а до него на трета редица ще застане пилотът на "Уилямс" Фелипе Маса.

Карлос Сайнц класира втория болид на "Торо росо" на седмо място, Даниел Рикардо с "Ред бул" е девети, а челната десетка се затваря от пилотите на "Форс Индиа" Серхио Перес и Нико Хюлкенберг.

Валтери Ботас с втория "Уилямс" остана едва 11-и, а "Макларън" започна тазгодишните квалификации доста по-обещаващо от миналогодишните, след като Фернандо Алонсо и Дженсън Бътън заеха съотвено 12-о и 13-о място.

Джолиън Палмър пък изпревари по-опитния си съотборник в "Рено" Кевин Магнусен за 14-ата позиция. Даниил Квят с втория "Ред бул" остана едва 18-и, като пред него завършиха двата болида на "Заубер" с Маркус Ериксон и Фелипе Насър.

Пилотите на "Хаас" Ромен Грожан и Естебан Гутиерес пък се оказаха по-бързи от колегите си в "Мейнър" Рио Харянто и Паскал Верлайн в битката на дъното.

Дневник