Лидерката в световната ранглиста Серена Уилямс ще се изправи срещу бившата номер 1 Виктория Азаренка на финала в Индиън Уелс.

Американката постигна десета победа от десет мача срещу поставената под №3 Агниешка Радванска, след като се наложи с 6:4, 7:6 (1) за 95 минути. Двукратната шампионка в Индиън Уелс достигна до мача за титлата за пръв път от 2001 г. Тя стана и втората най-възрастна финалистка след Мартина Навратилова през 1991 г.

Уилямс срещна доста трудности срещу полякинята, след като влезе трудно в мача, а в края му показа колебания да го затвори.

Радванска проби още на старта и след това затвърди предимството си. Световната номер 1 обаче постепенно намери ритъма си, успя да изравни при 4:4, а в десетия гейм отново проби, за да измъкне първия сет.

Уилямс увеличи серията си до седем поредни гейма и поведе с 3:0 във втората част. Радванска обаче се върна в мача и изравни при 3:3.

Полякинята продължи да игра по-добре и стигна до нов пробив, за да поведе с 6:5 и да стигне до възможност да сервира за влизане в трети сет. Но Уилямс отново включи на по-висока предавка, върна пробива, а в тайбрека даде само една точка на съперничката си.

Азаренка също мина през тежък мач срещу чехкинята Каролина Плишкова. Тениситката от Беларус измъкна първия сет в тайбрек, а след това се възстанови от тежко загубен втори, за да се наложи със 7:6 (1), 1:6, 6:2 след 2 часа и 5 минути игра.

Уилямс и Азаренка ще се срещнат за 21-и път, като 34-годишната американката има голямо предимство в директните двубои - 17 победи и три поражения. Тя се намира в серия от пет поредни победи срещу 26-годишната беларускиня, която е шампионка в Индиън Уелс от 2012 г.

Дневник