Пилотите и шефовете на отборите изразиха разочарование от новия формат на квалификациите във Формула 1.

Елиминационният принцип за определяне на стартовата решетка се проведе за пръв път днес на пистата "Албърт парк".

Освен че не донесе желаната по-голяма интрига, новият формат предизвика и известен хаос в първата фаза на квалификацията, а във финалната почти нямаше болиди на пистата.

"Не мисля, че някой е изненадан. Всички ние казахме какво ще се случи и точно това стана. Казаха ни да изчакаме и да видим. Е, днес видяхме и не мисля, че беше много вълнуващо", каза четирикратният световен шампион Себастиан Фетел.

В първата фаза на квалификацията имаше голям трафик, тъй като всички пилоти опитваха да направят бърза обиколка, преди да бъдат елиминирани.

Истинско разочарование пък беше последната фаза, в която само пилотите на "Мерцедес" излязоха за втори път на трасето. А след като стана ясно, че Нико Розберг не може да подобри времето на Люис Хамилтън, в последните две минути на пистата не се появи нито един болид.

"Не мисля, че това е редно за феновете по трибуните. Те искат да видят Нико, Люис, Кими и осаналите да се борят до края на сесията, когато се предполага, че пистата е в най-добро състояние", каза още Фетел, който зае третото място зад двата болида на "Мерцедес".

Хамилтън също изрази разочарование. "Като цяло е добре да се опита нещо ново, но този формат е грешка", каза световният шампион.

Според пилота на "Макларън" Фернандо Алонсо новите квалификации са несправедливи към по-малките отбори. "В Q1 изхабихме всичките си комплекти гуми и в Q2 имахме само един шанс за бърза обиколка."

Шефовете на "Мерцедес" Тото Волф и Ники Лауда също бяха крайно разочаровани от видяното в днешната квалификация. "Това е най-голямата глупост, която някога съм виждал. Не знам дали изобщо трябва да поздравя Тото и пилотите ни за първите две места", каза Лауда.

Според него шефовете на отборите веднага трябва да проведат спешна среща и да поискат от Международната автомобилна федерация (ФИА) да промени формата още за следващото състезание - Гран при на Бахрейн.

Тото Волф пък коментира, че днешната квалификация категорично е показала, че новият формат е пълен провал. "Този формат е абсолютно безсмислен - в началото не можеш да проследиш нищо, а в края няма никой на пистата", каза той.

Същото мнение изрази и шефът на "Ред бул" Кристиан Хорнер. "Трябва да се извиним за феновете, защото това, което им предложихме днес, е жалко."

"Сега трябва да приемем, че опитахме и не се получи. Оттук нататък е важно да се поучим от грешката си и да реагираме много бързо, за да я поправим", допълни той.

Промотърът на Формула 1 Бърни Екълстоун, който беше сред главните поддръжници на промяната в квалификации, също заяви, че случилото се днес е "пълна глупост".

Според него със сигурност форматът трябва да бъде преразгледан преди Бахрейн. Той обаче настоява, че връщането на старите квалификации не е правилното решението.

"Ако ги върнем, "Мерцедес" отново ще бъде на първо и второ място. Просто е. Това, което не искам, са стартове, в които аз и всички вие можем да предскажем как ще стартират пилотите и как ще завърши състезанието. Публиката също не го иска", каза още Екълстоун.

Дневник