Рафаел Надал показа, че намира верния ритъм, но не успя да спре Новак Джокович по път му към трети пореден и общо шести финал в турнира от сериите "Мастърс" в Индиън Уелс. Световният номер 1 спечели епизод №48 от най-голямото съперничество в историята на тениса със 7:6 (5), 6:2 след зрелищна двучасова битка.

Надал пропусна сетбол в първата част, а във втория сет спаси пет мачбола, но нямаше сили за първа победа срещу сръбския тенисист от финала на "Ролан Гарос" през 2014 г. Испанецът допусна шесто поредно поражение срещу Джокович и вече изостава с 23:25 победи в директните им сблъсъци.

Лидерът в световната ранглиста показа по-стабилна игра в ключовите моменти, намали броя на грешките с течение на двубоя и закономерно се класира за финала, където ще се изправи срещу канадеца Милош Раонич в опит да спечели титлата за трети пореден и рекорден пет път.

Надал започна уверено мача, придвижваше се много добре по-корта и се задържаше продължително в разиграванията с дълбоки удар. Той успяваше да предизвика доста грешки от ракетата на Джокович, което му донесе бърз пробив и аванс от 2:0.

Световният номер 1 веднага навакса изоставането си и изравни при 2:2. За разлика от последните им мачове обаче битката продължи с пълна сила. Надал спаси две точки за пробив в седмия гейм, а при 5:4 на свой ред достигна до шанс да спечели подаването на съперника, който беше с цената на сетбол.

Джокович обаче също показа здрави нерви, измъкна подаването си и след това стигна до тайбрек. В него сърбинът потегли мощно и поведе с 5:2. Надал не се предаде, навакса пасива от два мини пробива и изравни при 5:5. Четирикратният шампион все пак спечели първата част, взимайки следващите две разигравания.

Световният номер 1 заигра доста агресивно от началото на втория сет и започна да допуска много малко грешки, което превърна подаванията на Надал в маратонска битка.

Испанецът имаше нужда от близо 20 минути, за да спечели първите си два сервис гейма, докато сърбинът значително по-лесно взимаше своите.

В крайна сметка страхотните усилия на трикратния шампион в Индиън Уелс не успяха да предотвратят неизбежния пробив. Той дойде в шестия гейм, а след това Джокович бързо го затвърди и поведе с 5:2.

Надал изостана с 0:40 в следващото си подаване, но дори в този момент не се предаде. Той спаси трите поредни мачбола, а след това отрази още два, преди да се пречупи при шестия и да запише нова загуба срещу световния номер 1.

Другият полуфинал също предложи много здрава битка, която продължи точно два часа. В него поставеният под №12 Раонич победи 15-ия в основната схема Давид Гофен с 6:3, 3:6, 6:3 и за трети път в кариерата си ще играе финал в турнирите от сериите "Мастърс".

Канадецът ще опита да спечели първия си мастърс трофей, след като загуби мача за титлата в Монреал през 2013 г. и в Париж през 2014 г. За целта обаче той трябва да запише първа победа над Джокович, срещу когото има пет загуби от пет срещи.

Дневник