Водачът в световната ранглиста Новак Джокович заяви, че мъжете трябва да печелят повече от жените в тениса. Думите му дойдоха след петата му титла в Индиън Уелс.

Във финала той спечели убедително с 6:2, 6:0 срещу Милош Раонич. Сърбинът имаше пълно превъзходство по пътя към третата си поредна титла в надпреварата. Канадецът, който до момента беше допуснал само четири пробива в турнира, не можа да се противопостави на шампиона.

С успеха си Джокович събра 27 титли от турнирите от сериите "Мастърс" и се изравни с Рафаел Надал. Триумфът му затвърди пълната хегемония на голямата четворка, в която влизат още Надал, Роджър Федерер и Анди Мъри. Те са спечелили 49 от последните 53 турнира от сериите "Мастърс".

След убедителната си победа сърбинът коментира и темата за равните наградни фондове при мъжете и жените. Наскоро изпълнителният директор на "Индиън Уелс тенис гардън" Реймънд Мур заяви, че женската тенис асоциация се носи на гърба на мъжката.

Джокович каза, че това не е политически коректно. Според него жените са се борили за това, което заслужават и са го постигнали. Мъжката асоциация обаче трябва да се бори за повече, заяви сърбинът.

"Статистиката показва, че имаме много повече публика на мъжките мачове. Мисля, че това е една от причините, заради които вероятно трябва да сме по-добре наградени", каза Джокович.

"Докато е така и има информация и данни - който привлича повече внимание, публика, който продава повече билети и подобни неща... приходите трябва да са справедливо разпределени", добави шампионът.

dnevnik.bg