Четирима руски лекоатлети също са уличени в употреба на забранения от 1 януари тази година мелдоний, обяви президентът на федерацията по лека атлетика на Русия Дмитрий Шляхтин. Той не назова имената на далите положителна проба.

Със сигурност уличена в употреба на мелдоний е Надежда Котлярова, която стана европейска вицешампионка с руската щафета на 4х400 метра през 2013 г. Това беше обявено от нейния треньор Сергей Воробьов в неделя.

От думите на Дмитрий Шляхтин не става ясно дали Котлярова е сред четиримата хванати с мелдоний състезатели, за които шефът на руската атлетика съобщи.

Последните новини допълнително утежняват положението на руските лекоатлети, които в момента имат пълна забрана за участие в международни състезания. Това включва и летните олимпийски игри в Рио де Жанейро през август.

Очаква се през май международната федерация по лека атлетика (IAAF) да обяви дали ще вдигне забраната.

На последното заседание обаче работната група на IAAF, която беше сформирана да наблюдава реформите и напредъка на Русия в борбата с допинга, обяви, че "предстои много работа, за да бъдат изпълнени изискванията за вдигане на забраната".

Откакто произвежданият в Латвия и разпространяван в страните от бившия Съветски съюз препарат влезе в списъка със забранени вещества, положителни проби дадоха редица водещи руски спортисти, сред които и най-добре печелещата спортистка в света - Мария Шарапова.

Общо 102 са уличените в употреба на мелдоний спортисти от началото на годината, съобщи в петък Световната антидопингова агенция (WADA).

Наскоро президентът на Русия Владимир Путин призова да не се създават конспиративни теории за допинг скандала в местния спорт. Според него случилото се не трябва да се политизира, а местните спортисти и ръководители трябва да следват препоръките на WADA.

"Ако не ви е била осигурена нужната информация за този препарат (мелдоний), трябвало е сами да я потърсите, да влезе в контакт с WADA, за да може проблемът да бъде обсъден и решен. А не хората да говорят за задкулисие, некоректност и заговори", каза още Путин.

dnevnik.bg