Старши треньорите в италианската Серия А се задържат най-малко на поста си сред големите първенства в Европа, показва проучване на Международния център за спортни изследвания (CIES Football Observatory).

Сходна е ситуацията в испанската Примера дивисион, а най-голям кредит на доверие получават треньорите във френската Лига 1.

Средната продължителност на треньорския престой в италианското първенство е девет месеца. Цели 17 от 20-те наставници в Серия А са назначени след март 2014 г., а "ветеранът" сред действащите треньори в лигата е Джампиеро Вентура, който води "Торино" от юни 2011 г.

Роберто Стелоне заема поста си във "Фрозиноне" от юни 2012 г., но настоящият сезон е дебют в Серия А и за него, и за клуба. Третият задържал се най-дълго треньор е Джанпиеро Гасперини, който е начело на "Дженоа" от септември 2013 г.

Еузебио ди Франческо в "Сасуоло" (24 месеца) и Сетафано Пиоли от "Лацио" (21 месеца) заемат следващите две места в класацията. Най-отскоро на поста си е Валтер Новелино, който през този месец стана седмият треньор на "Палермо" през настоящия сезон.

В испанското първенство треньорите също не получават голям кредит на доверие - средно десет месеца. Продължаващият да впечатлява с работата си в "Атлетико" (Мадрид) Диего Симеоне е от най-дълго време на поста си - от декември 2011 г.

"Райо валекано" не е сменял треньори си от юни 2012 г., когато назначи Франсиско Хемес Мартин, а третото място си поделят Унай Емери и Марселиньо Гарсия Торал, които поеха съответно "Севиля" и "Виляреал" преди 38 месеца.

В Бундеслигата треньорите се задържат в един клуб средно 13 месеца. От най-дълго време на поста си е наставникът на "Аугсбург" Маркус Вайнцирл - от юни 2012 г. Шест месеца по-късно Дитер Хекинг застана начело на "Волфсбург", а Дирк Шустер - на "Дармщад", който обаче прави дебют в елита през този сезон.

Хосеп Гуардиола, който след края на шампионата ще напусне "Байерн" в посока "Манчестър сити", е четвърти в списъка. Той пое баварците през юни 2013 г., а по същото време "Кьолн" назначи настоящия си треньор Петер Щогер.

Арсен Венгер е абсолютният мохикан в професията сред големите европейски първенства.

Французинът води "Арсенал" от октомври 1996 г. и има по-голям стаж (233 месеца) в настоящия си клуб от всички останали мениджъри във Висшата лига взети заедно.

Мениджърът на "Борнемут" Еди Хауи е втори в класацията. Той води тима си от октомври 2012 г., но едва от настоящия във Висшата лига. Трети в списъка е Марк Хюз, който пое "Стоук сити" преди 34 месеца.

На следващите две места са Роберто Мартинез и Мануел Пелегрини, които са начело на "Евертън" и "Манчестър сити" от юни 2013 г. Чилиецът обаче напуска поста си след края на сезона, а има голяма вероятност това да се случи и с испанеца при неуспех във ФА Къп.

Средната продължителност на треньорския престой в английския елит е 14.5 месеца, докато във френската Лига 1 е 16 месеца.

Там най-дълго време на поста си е Кристоф Галтие, който води "Сент Етиен" от декември 2009 г. На второ място е Жослен Гурвенек, който въпреки че е само на 43 години, вече има почти шестгодишен стаж начело на "Гингам".

Стефан Мулен е треньор на "Анже" от 57 месеца, Клод Пюел води "Ница" от 46 месеца, а преди 45 месеца Мишел дер Закариан пое "Нант".

dnevnik.bg