Руският спорт получи нови обвинения в систематична употреба, разпространение и прикриване на допинг. След като местните лекоатлети бяха отстранени от всички международни състезания заради масови допинг провинения, сега на прицел е руското плуване.

Според ново разследване на британския "Таймс" в плувните спортове в Русия от години има организирана култура за употреба и разпространение на забранени вещества като тази, която беше разкрита в атлетиката от германската телевизия ARD.

Само през последните три години има над десет руски плувци, хванати с допинг, а за последното десетилетие броят им е над 40. Нито една друга държава в света няма повече уличени в употреба на забранени стумуланти плувци през последните десет години.

Миналата седмица беше обявено, че четирикратната световна шампионка Юлия Ефимова е поредният водещ руски спортист, хванат със забранения от 1 януари мелдоний.

23-годишната брусистка, която беше една от големите фаворитки за олимпиадата, е заплашена от доживотно наказание, тъй като това е второто й провинение. Тя беше отстранена от плуването между октомври 2013 и февруари 2015 г., след като даде положителна проба за анаболни стероиди.

"Таймс" твърди, че ключовата фигура в допинг организацията в руското плуване е шефът на медицинската комисия към лекоатлетическата федерация д-р Сергей Португалов.

Португалов беше препоръчан за доживотно наказание от Световната антидопингова агенция (WADA) след доклада, който доведе до изключването на Русия от международната атлетика.

"Призивите руските плувци да бъдат отстранени от олимпиадата ще нараснат след разследването, което разкрива, че Португалов активно е насърчавал националния отбор по плуване да приеме системна допинг политика", пише "Таймс".

"От 2009 г., когато Португалов за пръв път е предложил "помощ" на руското плуване, 23 състезатели са били хванати със забранени вещества, а положителните проби на руснаци във всички плувни спортове надхвърля 40 за последното десетилетие", се казва още в материала на британския вестник.

Разследването на "Таймс" идва само 24 часа след като президентът на руската федерация по борба Михаил Мамиашвили обяви, че страната може да не събере отбор за олимпиадата, тъй като десетки борци са хванати с мелдоний.

dnevnik.bg