Промяна в настоящия формат на Шампионската лига от 2018 г. обсъждат ръководителите в УЕФА, твърди "Скай спортс". Идеята е да има повече двубои между т.нар. големи отбори, както и да се допуснат повече тимове от големите първенства в Европа.

Едно от предложенията е турнирът да започва с разширени квалификации на принципа на директните елиминации. От тях ще бъдат пресети 16 отбора. Те ще бъдат разделени в две групи, където всеки от тях ще изиграе доходоносните 14 двубоя - седем у дома и седем като гост. Най-добрите четири от всяка група ще продължат към четвъртфиналите, откъдето ще започне финалната фаза на надпреварата.

Промени във формата на най-силния клубен турнир обаче не могат да бъдат правени до края на сезон 2017/2018 заради телевизионните и маркетинговите права. Те се продават за тригодишен период, а настоящият започна през този сезон.

Процесът по продажбата на правата за следващия цикъл ще започне в края на 2016 г. и евентуална промяна във формата трябва да бъде договорена дотогава.

"УЕФА е в постоянен контакт с клубовете и всички заинтересовани страни по всички футболни въпроси. Всякакви планове за развитие на форматите на нашите турнири ще бъдат координирани и договорени с тях. В момента няма конкретни предложения на масата, тъй като сме в началото на новия тригодишен цикъл", заяви говорител на европейската футболна централа.

УЕФА иска да промени формата, за да може да увеличи приходите от турнира, тъй като в това отношение продължава да се отдалечава от английската Висшата лига.

Обичайно победителят в Шампионската лига получава около 60 милиона евро. За сравнение - през следващия сезон шампионът на Англия ще спечели близо 190 милиона евро, а завършилият на последното 20-о място - над 120 милиона.

В началото на март се появиха информации, че водещите английски клубове - "Арсенал", "Челси", "Ливърпул", "Манчестър сити" и "Манчестър юнайтед", са се срещали с американския милиардер Стивън Рос, за да обсъждат отцепване от Шампионската лига и създаване на нова Суперлига.

По-късно те отрекоха да имат подобни планове. Според британските медии обаче активизирането на УЕФА за промяна във формата на Шампионската лига се дължи именно на опасенията от евентуално отцепване.

dnevnik.bg