Футболната легенда Йохан Кройф е починал на 68-годишна възраст. Новината беше обявена в официалния му сайт.

В края на миналия октомври холандецът беше диагностициран с рак на белите дробове. Той веднага започна лечение и показа силен дух.

Наскоро Кройф дори заяви, че води с 2:0 на болестта след първото полувреме. "След няколко терапии мога да кажа, че резултатите са обнадеждаващи, благодарение на отличната работа на лекарите, отношението на хората към мен и моята позитивна нагласа. В момента имам чувството, че водя с 2:0 в резултата след първото полувреме на мача, който обаче още не е завършил. Сигурен съм, че ще спечеля в края", каза той преди малко повече от месец.

Основната част от футболната му кариера като играч премина в "Аякс" и "Барселона". С холандския отбор спечели три пъти поред Купата на европейските шампиони. Като треньор той изведе "дрийм тима" на "Барселона" - с Христо Стоичков в състава, до историческия първи триумф в най-силния европейски клубен турнир.

Двамата със Стоичков бяха в отлични отношения. Веднага след обявяването на информацията за болестта на Кройф българинът пожела кураж на своя приятел. "Всичко ще бъде наред, не се предавай! Прегръщам те силно", написа в профила си в Туитър той.

Редица бивши и настоящи играчи, треньори, институции и клубове отдадоха почит на човека, който според мнозина промени модерния футбол.

Бившият английски национал Гари Линекер написа за своя приятел, че той е един от хората, които са направили най-много футболът да е красива игра. Петер Шмайхел пък нарече холандеца истински гигант в спорта.

Президентът на ФИФА Джани Инфантино лично изрази съболезнованията си към близките и семейството на "един от най-великите играчи, които светът е виждал". "Символ на елегантната игра. Вдъхновение. Източник на адмирация за феновете. Той остави вечна следа във футболната история", каза още Инфантино.

dnevnik.bg