Световната антидопингова агенция (WADA) започна разследване на твърденията на британския вестник "Таймс" за системна употреба и прикриване на допинг в плувните спортове в Китай и Русия.

Според разследването на "Таймс", което се позовава на вътрешни свидетели, петима китайски плувци са се провалили на допинг проверки - двама през октомври и трима след Нова година, но резултатите са били прикрити.

"Това са много сериозни обвинения, засягащи китайското плуване, които изискват допълнителна проверка. Правим пълно разследване на информацията, която "Таймс" ни предостави, за да определим какви стъпки трябва да предприемем и как да се справим с този въпрос", заявиха от WADA.

Китайската антидопингова агенция (CHINADA) отхвърли обвиненията и заяви, че националната федерация по плувни спортове е съобщила за шест положителни проби, но за три от тях, които са взети през януари, процедурите не са финализирани и затова все още не са обявени имената на спортистите.

Засега се знаят имената на Ин Джао, Лиджуо Уан и Дзабао Ан, които преди Нова година са дали положителна проба за кленбутерол в извънсъстезателни тестове.

Директорът на CHINADA Дзиен Джао заяви, че резултатите и наказанията на останалите трима ще бъдат обявени публично до 20 дни, след като федерацията наложи своите санкции.

Китай зае второто място по медали в плуването на олимпиадата в Лондон, а на световното първенство през 2014 г., на което беше домакин, завърши на първо място в класирането.

Междувременно световната антидопингова агенция разследва и твърденията на "Таймс" за организирана употреба и разпространение на допинг в руското плуване, в основата на което се счита, че е д-р Сергей Португалов.

Португалов е шеф на медицинската комисия към руската федерация по лека атлетика. Той беше препоръчан за доживотно наказание от WADA след разследването, което доведе до забраната на Русия да участва във всички международни атлетически състезания.

Международната федерация по плувни спортове (FINA) вече обяви, че ще разследва информацията на "Таймс" като "въпрос от изключителна спешност". FINA води паралелно разследване и за обвиненията срещу китайското плуване.

dnevnik.bg