Българският национален отбор постигна престижна победа с 1:0 при гостуването си на Португалия в приятелска среща. Голът беше отбелязан от Марселиньо, който изигра първия си мач за състава.

Селекционерът Ивайло Петев пусна натурализирания футболист титуляр. Играчът на "Лудогорец" се представи силно, с желание и успя да вкара.

Мачът премина под контрола на иберийците, които държаха топката и почти непрестанно нападаха. Българите обаче се възползваха от една от малкото си възможности. Ключов принос за победата имаше и вратарят Владислав Стоянов, отразил всички точни удари.

Стражът на "Лудогорец" отново спаси дузпа на Кристиано Роналдо, след като вече го беше направил и на клубно ниво. Миналия сезон вратарят се справи с наказателен удар, изпълнен от нападателя на "Реал" в мача от Шампионската лига в София.

Срещата започна много трудно за българския отбор, като до десетата минута португалците вече имаха четири много опасни атаки. Стоянов спаси удари на Роналдо и Луиш Нани. В деветата нападателят стреля над вратата от отлична позиция.

В 12-ата минута България за първи път затрудни съперника след преса в неговата половина и се стигна до опасност, но Пепе изчисти в ъглов удар.

Седем по-късно дойде мигът на Марселиньо. Той беше изведен вляво, влезе в наказателното поле. Там беше притиснат от Пепе и Виейриня, но прояви настоятелност и добър контрол, за да успее почти падайки да прати топката във вратата.

След гола португалците отново взеха инициативата и до 35-ата минута създадоха още положения. Стоянов спаси с една ръка много силен удар на Роналдо от фаул, а по-късно Нани два пъти пропусна. България имаше и отлична контраатака в 37-ата минута, при която топката беше пусната успоредно на голлинията към засилилия се Ивелин Попов, но Пепе изчисти в последния момент.

Второто полувреме започна с нова добра българска атака. При нея Михаил Александров получи в наказателното поле, но стреля над вратата.

Португалците продължиха да са по-дейни, но през второто полувреме вече имаха по-малко чисти възможности. Най-добрата дойде в 67-ата, когато получиха дузпа - след центриране от ляво топката се удари в ръката на Николай Бодуров. Роналдо изпълни дузпата, но Стоянов спаси.

Натискът на домакините продължи, но тенденцията се запази - вратарят отрази всички точни удари на трикратния носител на "Златната топка". В 86-ата минута след ъглов удар Роналдо се оказа непокрит и стреля с глава, но Стоянов изби.

В последните секунди домакините изпуснаха да изравнят след центриране от дясно, като техен футболист не можа да засече.

Малко преди края се наложи принудителна смяна на резервата Симеон Славчев.

Дневник