Повече от 15 хиляди души се явиха на "Камп ноу" в събота, за да покажат почитта си към футболната легенда Йохан Кройф. Президентът на "Барселона" Хосеп Мария Бартомеу откри кът на стадиона, на който в следващите дни желаещите могат да се преклонят пред паметта на холандеца, който почина на 68 години в четвъртък.

"Кройф ни остави впечатляващо наследство. Той беше модерен и необичаен играч, който след това като треньор донесе революция във футбола. Невъзможно е да си представим клуба без него", каза Бартомеу.

С него на "Камп ноу" беше и президентът на големия съперник "Реал" (Мадрид) - Флорентино Перес. Той заяви, че "има хора, които никога не бива да умират и такъв е Кройф".

"Роден е в същата година като мен и проследих цялата му кариера. Промени историята на "Барселона" и на футбола - не само испанския, а и световния. Той е от тези хора, които ще пребъдат вечно", каза Перес.

Бартомеу заяви, че книгата със съболезнованията ще бъде предадена на семейството на Кройф. Почитателите, които се явиха на стадиона на каталунците, оставиха пред портрета на холандеца цветя, шалове, флагчета, снимки и близалки - любими на легендата по време на треньорската му кариера.

Мемориалът в чест на Кройф ще остане отворен до вторник. Тогава футболистите на "Барселона" трябва да се приберат от ангажиментите си с националните си отбори и също да отдадат почит към легендата.

Дневник