Българският тенисист Григор Димитров се класира за осминафиналите в турнира от сериите "Мастърс" в Маями. Той изигра много силен мач и победи с 6:7 (1), 6:4, 6:3 втория в света Анди Мъри.

В продължилия близо 2.30 часа двубой българинът се представи на високо ниво и напомни за най-добрите си дни. Той беше съсредоточен, направи повече печеливши удари (26 срещу 20), допусна по-малко непредизвикани грешки (38 срещу 50) и издържа психически на моментите, в които беше притиснат от съперника си.

В следващия кръг ще играе с победителя от мача между французина Гаел Монфис и уругваеца Пабло Куевас.

Мачът започна добре за Димитров от психологическа гледна точка. Той беше поставен до станата още в първия гейм, в който при 0:40 трябваше да спасява три възможности за пробив. И се справи със задачата.

При втория си опит Мъри успя да пробие и поведе с 2:1. Той обаче не можа да защити постигнатото, след като Димитров отговори мигновено с пробив за 2:2.

Последва серия от геймове, в които никой от двамата не стигна до възможност за пробив. Мъри игра агресивно при втори сервис и това му помагаше. Развитието на оспорвания сет доведе до тайбрек. В него шотландецът имаше значително превъзходство и спечели убедително със 7:1 точки.

Минути по-късно в началото на втория сет зрителите видяха изненадващ развой. Мъри, който имаше психологическото предимство от спечеления с разлика тайбрек, изпадна в дупка. Димитров взе 16 от първите 18 разигравания и след два забележителни пробива на нула поведе с 4:0. В това време шотландецът прояви нервност и след един от загубените геймове няколко пъти удари ракетата в сака си.

Гейм на нула му помогна да си върне увереността и веднага след това заличи единия от пробивите на Димитров за 2:4. Последва оспорван гейм, в който българинът направи обрат от 0:30 до 40:30 и имаше възможност за пробив. Съперникът му обаче се спаси и стигна до 3:4.

Димитров спря устрема на Мъри с бърз сервис гейм, а шотландецът отговори със същото. Българинът сервираше за успеха в сета при 5:4. Той поведе с 40:15, но пропусна първата възможност, а при втората направи двойна грешка. Съперникът му дори стигна до шанс да пробие след нов подарък. Димитров устоя психически и със стабилен сервис и добри разигравания спечели сета.

Мъри направи пробив за 3:1 в третия сет, но съперникът му мигновено отговори. Димитров не само върна пробива още в следващия гейм, но след като изравни, успя да пробие още веднъж за 4:3. Той се възползва от серията непредизвикани грешки на втория в света, за да вземе преднина.

Българинът улови мига и продължи уверено, а съперникът му все повече се отдлечаваше от възможността за обрат. След впечатляващия трети пореден пробив Димитров стигна до 6:3 и спечели мача.