Правителството одобри превеждането на първите 2.6 милиона лева към спортното министерство за плащането на таксите за домакинството на световното първенство по волейбол за мъже през 2016 г.

Преди време Министерският съвет одобри осигуряването на 5 милиона долара, които ще бъдат преведени на Международната федерация по волейбол като вноска от българска страна за домакинството. Другият домакин е Италия, който ще плати 10 милиона.

Средствата ще бъдат изплащани на вноски до самата 2018 г. За тази година сумата е в размер на левовата равностойност на 1.5 милиона долара или 2 645 400 лв.

"С провеждането на спортната проява ще се утвърди авторитета на България сред световната спортна общественост, ще окаже положително въздействие върху развитието и популяризирането на българския спорт и възможностите на българските спортисти за изява", се казва в решението на правителството.

За момента нито спортното министерство, нито Българската федерация по волейбол са готови с разчети за финансовите и социалните ефекти от домакинството на първенството.

dnevnik.bg