Руският мениджър Лариса Михайлова е давала допинг на кенийски лекоатлети, които е представлявала, твърдят Международната федерация по лека атлетика (IAAF) и Американската антидопингова агенция (USADA).

Според информацията Михайлова е уреждала своите клиенти в нискоразредни турнири в САЩ и Мексико, където организаторите не могат да си позволят скъпо струващи допинг тестове. След това състезателите плащали 15% от спечелените наградни фондове на рускинята.

Михайлова, която e бивша състезателка, а понастоящем живее и работи в Нюпорт, категорично отрича тези твърдения. Организаторите на няколко турнира в САЩ и Мексико обаче обявиха, че не искат повече да работят с нея.

IAAF и USADA започнали разследване на Михайлова, след като трима нейни клиенти са уличени в употреба на сходни стероиди на турнир в Мексико - Никсон Киплагат, Лилиан Мариита и Джиносел Басвети, който е баща на детето на Мариита.

Мариита е признала, че от 2011 г. насам рускинята редовно е давала на нея и на останалите от отбора й допинг под формата на витамини. Кенийката изтърпява осемгодишно наказание за две положителни проби.

"Да, работим по тези случаи. Разследваме Михайлова и нейния екип. Мисля, че ще съберем достатъчно доказателства, за да бъде отстранена тази жена от леката атлетика и да й бъде забранено да работи като мениджър", коментира Кайл Барбър, който е член на антидопинговата комисия на IAAF и координатор за извънсъстезателните тестове.

dnevnik.bg