Организацията за защита на човешките права "Амнести интернешънъл" публикува доклад, в който обвини Катар за експлоатацията на чуждестранни работници, които работят по инфраструктурните проекти за световното първенство през 2022 година.

Документът остро критикува както държавата, така и световната футболна централа ФИФА за "шокиращото безразличие към ужасяващото отношение към работниците-мигранти".

"Амнести интернешънъл" уточнява, че докладът е изготвен след срещата с общо 132-ма чужденци, които работят по построяването на "Халифа стейидъм" - съоръжение, което трябва да бъде завършено в следващите шест години.

"Жестокостите към работниците-мигранти са петно върху съвестта на световния футбол. За играчите и феновете световното първенство е място, където да мечтаят. За някои от работниците, които разговаряха с нас, то се усеща като истински кошмар. Въпреки обещанията си в течение на пет години ФИФА тотално се провали в опитите си да попречи световното първенство да се изгради върху злоупотребата с човешки права", пише в документа.

"Амнести Интернешънъл" твърди, че е разговаряла с работници от Бангладеш, Индия и Непал, които разказват, че са принудени да живеят в нечовешки условия и с ред ограничения – като например липса на разрешение за влизане или напускане на страната, а също и невъзможност за смяна на работодателя.

На всичкото отгоре техните паспорти и документи за самоличности са били отнети, а оскъдните им заплати ги обричат на живот в мизерия.

Дневник