"Барселона" посреща "Реал" (Мадрид) в най-големия мач в испанския футбол. Каталунците са носени на крилете на звездното си трио Лионел Меси, Неймар и Луис Суарес и очакват с нетърпение "класико".

Шампионите влизат в срещата като фаворит до степен, каквато не са достигали в последните години. Те са на върха в Примера дивисион и водят с десет точки пред съперника си, който е трети.

Нещо повече - играта на водения от Луис Енрике състав изглежда безупречна. "Барселона" не само печели убедително мачовете си във всички турнири, но и доставя удоволствие на привържениците си с начина, по който го прави. Отборът е в серия от 39 двубоя без загуба.

Допълнителното психологическо предимство за каталунците идва от гръмката победа с 4:0 на "Сантяго Бернабеу" през есента.

"Реал" изглежда на другия полюс. Белите минават през трудности, като редуват добри игри със слаби мачове в търсене на ритъма си. Те започнаха сезона под ръководството на Рафаел Бенитес, но сега начело е Зинедин Зидан.

Това, на което мадридчани могат да се надяват е... статистиката. Тя сочи, че те не губят в "класико", когато изостават с десет или повече точки от съперника (имат две победи и равенство).

Екрике и отборът му са готови да променят традицията. По думите на треньора футболистите са "луди" за победата. "Играем, за да направим голяма стъпка в първенството, без значение от разликата в точките. Независимо колко назад е "Реал", ние оставаме два от най-добрите отбори на планетата. Като говорих с футболистите, забелязах, че те са луди за победата."

Зидан, от своя страна, каза, че ще спи спокойно преди мача. Той обясни, че не е обсъждал с футболистите си тежката загуба от есента. "Те знаят какво се случи, но сега мислим само за това, което предстои. Мачът е друг, всичко е различно. А реванш... ще видим. Това е двубой, който трябва да спечелим. Който искаме да спечелим", каза французинът.

"Барселона" ще има още един голям стимул за успех - "класико" е първият мач на отбора след смъртта на легендата Йохан Кройф. В негова памет съставът ще играе със специални фланелки, а преди срещата двата състава ще отдадат почит.

"Класико" е на "Камп ноу" в 21.30 часа.

dnevnik.bg