"Реал" (Мадрид) спечели гостуването на "Барселона" с 2:1 и прекъсна серията на каталунците от 39 поредни мача без загуба във всички турнири.

Зинедин Зидан излезе победител в първото си "класико" като треньор, а неговите възпитаници стигнаха до заслужен обрат благодарение на много по-силната си игра в последния половин час на двубоя.

Шампионите откриха резултата чрез Жерар Пике в 56-ата минута, но седем по-късно Карим Бензема изравни. Гостите останаха с човек по-малко заради втори жълт картон на Серхио Рамос, но въпреки това стигнаха до успеха с победно попадение на Кристиано Роналдо пет минути преди края на редовното време.

С първия си успех над "Барселона" от 2014 г., "Реал" събра 69 точки и се доближи на седем от каталунците и на една от градския съперник "Атлетико", който по-рано днес разби "Бетис" с 5:1.

Дербито на "Камп ноу" започна със специална церемония в чест на легендата Йохан Кройф, който през миналата седмица почина от рак на белите дробове. Преди първия съдийски сигнал имаше едноминутно мълчание в негова памет, а в 14-ата минута целият стадион стана на крака, за да аплодира магическия №14.

Мачът започна в спокойно темпо, а няколко пъти страничните рефери взеха грешни решение в ситуации за засада. Така се случи и в десетата минута, когато не беше маркирана засада на Суарес, който направи много сериозен пропуск след подаване на Неймар.

Десет минути по-късно Кейлор Навас спаси удар на Иван Ракитич, а "Реал" отговори с изстрел на Роналдо, който беше отразен от Клаудио Браво. До края на полувремето играчите на двата тима отправиха няколко неточни удара, които не представляваха опасност.

В 54-ата минута Меси беше близо до фантастичен гол след техничен прехвърлящ удар, но Навас се разтегна и изби в корнер. След първия корнер се стигна до втори и този път Пике се отскубна от Пике и с глава не остави шансове на вратаря на "Реал".

Това попадение преобрази футболистите на "Реал", които заиграха много по-добре. В 62-ата минута гостите изравниха. Марсело направи отличен пробив до наказателното поле и подаде вдясно към Тони Кроос. Германецът центрира, а след рикошет топката стигна до Бензема, който се разписа атрактивно със странична ножица.

В 81-ата реферите отмениха редовен гол на Гарет Бейл, който засече центриране отляво, но му беше отсъдено нарушение в атака срещу Жорди Алба. Минута по-късно Роналдо разтресе напречната греда с чудесен шут отляво.

В следващата атака Бейл се откъсна вдясно от вратата и прокара топката между краката на Браво, но Алба изчисти пред голлинията.

В 83-ата минута Рамос беше изгонен с втори жълт картон за нарушение срещу Суарес. Това обаче не спря устрема на "Реал". Пет минути преди края на редовното време Бейл центрира от дясното крило към далечната греда, където Роналдо овладя на гърди и промуши топката между краката на Браво, за да донесе победата на мадридчани.